Mi a kézsebészet, miért van rá szükség?

Ahhoz, hogy tudatában legyünk a kézsebészet jelentőségével, tudnunk kell, hogy a kéz az egyetlen olyan komplex mozgásokkal és érzékszervi tuladonságokkal rendelkező biológiai szerv, amivel az egész élvővilágban csak az ember rendelkezik. Az emberi agy területi elosztásán a legnagyobb részt az emberi kéz érző és mozgató központja foglalja el. A kéz, mint az egyik legkomplexebb szervünk pótlása még a mai technikai és informatikai adottságok mellett is megoldatlan.

Vegyük példának egy 1,5-2 cm átmérőjű ujj visszavarrását: ebben az esetben csontot, két vagy három hajlító inat, hajlító ínhüvelyt, két három feszítő ín szárat, legalább két ideget, két artériát, két három vénát kell összevarrni úgy, hogy a hajszálnál alig vastagabb ereket egymás végéhez úgy varrjuk, hogy bennük még vér is tudjon folyni a műtét után.

A kéz életképességének visszaállítása rendkívül nehéz feladat, ugyanakkor még egyáltalán nem a végeredmény, hanem csupán az alapfelttel egy mozgó, érző, működő funkció helyreállításának. A kéz anatómiája, szerkezete, élettana, működése teljesen eltér a többi szervünkétől. A kéz-sérülések, betegségek sikeres kezeléséhez szükséges rendelkezni ezekkel az anatómiai, élettani, sebésztechnikai ismeretekkel. A tudás mellett megfelelő technikai háttér, kiegészítő vizsgálati lehetőségek, valamint komoly műtét vagy kezelés után a rehabilitáció, az orvosok utasításainak betartása és gyógytorna szükségesek.

Kézsebészeti Centrum
a Róbert Károly Magánkórházban

RK_hosszu_sorkizart

 


Róbert Károly Magánkórház
1135 Budapest, Lehel út 59. C épület
+3620 257 57 78
info@robertkorhaz.hu

Kapcsolódó linkek:

logo_mkt FESSH_logo_color_transparent_300x273px

1-ifssh